Midsommar

Imorgon är det midsommarafton. Midsommar för 10 år sedan var jag gravid, ännu lyckligt ovetandes om vad ödet hade med sig. Det var under midsommarhelgen jag började förstå att något inte stod rätt till, jag var i vecka 30 och sparkarna avtog, ersattes av ett dovt buffande. Oron tog fart och på söndagen blev vi inlagda på sjukhuset efter att ultraljudet visat en mycket för liten bäbis.

10 år. Jag ska inte gå så långt som att säga att det var då jag var helt lycklig sist, för det kan jag faktiskt känna mig nu igen. Men då förändrades livet för all framtid. Sorgen och undran - hur livet hade blivit, vem jag hade varit, vem han hade varit - den lämnar aldrig. Inte längre närvarande i varje stund i vardagen, inte ens varje dag. Men den finns där i mig och har gjort det nu i 10 år. Jag kan å ena sidan inte förstå att det har gått så många år, samtidigt känns det som att detdär var i ett annat liv. Ibland får jag dåligt samvete över att jag inte sörjer på samma sätt längre men oftast är jag så glad att jag har lyckats gå vidare i livet. Det är inte alls detsamma som att jag har glömt, men jag tillåter mig att känna fullständig urbota lycka och glädje över de tre små juveler jag har hos mig. Och om vi träffas en dag, Gustav och jag, är jag övertygad om att han kommer att förstå och tycka att jag har gjort rätt i att njuta av vad livet ändå gav mig. Livet måste levas fullt ut och det går inte om hjärtat ska vara fullt med sorg jämt och ständigt.

Men ibland, som såhär kvällarna kring midsommar, brukar jag släppa på allt och känna sorgen i fullo. Sorg och ilska - varför?! Det finns inget svar, jag vet. Men jag känner mig arg över att vi behöver hantera dethär i resten av våra liv. Det är inte så att han direkt saknas i vår vardag, han har ju aldrig riktigt varit en del av den. Men känslan att livet inte blev som vi tänkt och trott, frågorna och tankarna om hur det hade kunnat vara - de lämnar mig aldrig. 


Midsommarängel

I lövad skrinda så fylld utav skratt
små pojkar i sjömanskravatt
På mjuka små fötter runt midsommarstång
små rosa flickor med hatt och ballong
Och där mitt ibland oss i den ljuvaste tid
en tomhet, en saknad, en stilla frid
I lövad skrinda med bus och kiv
En tom liten plats. Där saknas ett liv.

Två ben som inte fick dansa en gång
En saknad groda kring midsommarstång
En blick som ingen fick möta idag
En änglavinge på lätta små slag
över blomsterfylld äng i ditt sommarland
men här på jorden, här fattas din hand
På sommarprydd grav i solens sken
en flyktig kyss på en skrovlig sten

En krans utan hjässa, en ros i en vas
Så väl dolda tårar i skuggiga glas
Och en röst som viskar i mitt hjärta idag
"Mamma förstå, att i dem finns jag
I barnens glittrande blick ser du mig
Jag finns här för alltid precis intill dig
I barnens klingande skratt där hörs jag
Däri vart hjärta, i vart andetag,
Älskade mor, där finns jag..."

Så saknad och så älskad.
Ett osynligt barn...

SannaNovaEmiliaKommentarer
Postat av: Anonym

Så fint du skriver, blir alldeles tårögd. Svårt att sätta sig in i känslan av att sakna ett barn på det sättet💜 Men härligt att du är kan vara lycklig.
Kram Catrin

2016-07-27 @ 10:07:26
Postat av: Sussa, Milton & Milou

Vet ju precis vad du menar. 8 år sedan våran Dan dog. Saknaden är svår att avvärja ibland. Jag kan fortfarande inte se eller höra hans favoritfilmer/musik. Men precis som du kan jag känna glädje över livet fast man ibland förbannar och svär och frågar varför. Men tänker på honom, det gör jag fortfarande varje dag. Kram till dig❤

2016-09-01 @ 22:27:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0